×

eTwinning - Przygoda z kuchnią rumuńską

 

Dresala - Ciorba de legume (zupa warzywna)

Nasz kolejny przystanek naszej kulinarnej projektowej przygody to Rumunia. Rumunia jest krajem w południowo-wschodniej części Europy, graniczącym z Węgrami, Serbią, Bułgarią, Ukrainą i Mołdawią. Przez południe kraju przepływa rzeka Dunaj, wschód ma dostęp do Morza Czarnego, a w środkowej części dominują góry Karpaty. Położenie Rumunii ma duży wpływ na kuchnię tego kraju. Tradycyjne dania rumuńskie nie są skomplikowane do przygotowania. Niektóre z nich często przypominają polskie potrawy, różnią się zwykle pojedynczym składnikiem lub sposobem przygotowania. Danie z kuchni rumuńskiej, które gotujemy w tym tygodniu to DRESALA – tradycyjna zupa warzywna.

Oto tradycyjny przepis podany przez naszą rumuńską szkołę partnerską Colegiul Tehnic „Ion Holban” z Jassy (Rumunia) w graficznej oprawie przygotowanej przez uczniów uczestniczących w projekcie edukacyjnym eTwinning.

(w celu powiększenia zdjęć, prosimy kliknąć w miniatury)

 


https://youtu.be/RF14LnLFXqo
https://youtu.be/aczb0ESokA0
https://youtu.be/mk0blHMrrWQ
https://youtu.be/qdcvm0wBcEE

Podziel się na Facebooku